“El meu objectiu és que cap persona més hagi de passar pel fet de voler aprendre dansa irlandesa en un país on no existeix.  Tots aquells que comencen ara, començareu on jo vaig acabar.

Vull transmetre totes les meves vivències, per fer arribar aquest coneixement. Vull una escola que a part d’aprendre a ballar, els alumnes entenguin d’on prové cadascuna dels aprenentatges,  les tècniques, els orígens, la tradició musical, els fets històrics que s’han donat.

Crec, que el fet d’haver viscut allà, m’ha ajudat a copsar els detalls i entendre la complexitat de la dansa irlandesa actual. Em sento profundament agraïda de poder ser una embaixadora de la cultura irlandesa al nostre país i servir de pont entre Catalunya i Irlanda per a poder formar i acompanyar de la millor manera que sé, els futurs ballarins i professors en aquesta tradició.” – Betlem

Professional Especialista

Amb 11 anys descobreix de forma casual el VHS de Lord of the dance en aquell moment la seva vida canviarà per sempre al descobrir la seva passió per la música i la dansa irlandesa.  Video aquí Visquent a Arbúcies un petit poblet del Montseny amb 5000 Habitants i sense Internet les seves opcions no son masses juntament amb la seva mare decideix anar a la capital a buscar una escola de dansa on poder aprendre. Però a Girona tothom desconeix de quin tipus de dansa se’ls hi està parlant, així doncs, torna cap a casa amb el sentiment d’haver nascut en el país i moment incorrectes per a poder seguir la seva passió.

Desde aquell moment comença a viure una gran alegria i alhora tristesa cada vegada que mira l’espectacle. Durant any,s es conforma en somiar en una realitat diferent. Amb 15 anys viatja a Irlanda i es compra els VHS de Olive Hurley per aprendre de forma autodidacta ‘Step by step’. Com més anys passen, més sola i distanciada se sent de poder aprendre dansa irlandesa i més impossible li semblen tots els seus somnis.

El seu afany per voler aprendre, la porta a uns anys de frustració absoluta, on es conforma en fantasejar en una realitat diferent cada vegada que mira l’espectacle, que és almenys un cop al dia durant més d’un any.

Finalment, l’estiu que farà 15 anys va de vacances a Irlanda on es compra unes sabates dures i el VHS de Olive Hurley per aprendre de forma autodidacta ‘Step by step’  La seva sensació és cada vegada de més soledat i distancia de poder aprendre dansa irlandesa i més impossible li sembla.

El seu pare descobreix una ‘festa irlandesa’ al kalisay d’Arenys de Munt on deciedeixen particiapar i descobreixen el grup de ball social ‘The Claddagh Ring dancers’ durant diversos anys els diumenges la Betlem acompanyada del seu pare agafen el cotxe, el tren i l’autobús per arribar a Barcelona i poder aprendre el ball social Irlandès.

Gràcies a aquest fet es mitiga la seva sensació de voler aprendre però se sent més motivada per seguir aprenent i aquestes ganes la porten a Aix-en Provence on la ballarina de Riverdance Joanne Doyle hi té la seva escola d’estiu. Agafant un autob´ús de 10 hores de trajecte comença a aprendre dansa irlandesa ( tipus Riverdance) de forma intensiva una setmana cada estiu. Comença a buscar per tot Europa ( Londres, Dublin, Paris etc.)  a la recerca d’un professor que li pugui ensenyar material per a poder competir i així poder accedir a un ambient de creació iaprenentatge de nous passos i tècniques, els seus esforços son envà, ja que tots li mostren la seva preocupació per la seva edat avançada a l’inciar-se i li recomanen que es tregui la titulació de professora, paral.lelament tots es troben a una llarga distancia i li és impossible cursar els seus estudis de piano i de magisteri.

Paral.lelament a Catalunya forma part de tots els grups que pretenen promoure la dansa irlandesa de maneres diferents tals com Delorgan i funda l’escola Aires Celtes.

El 2012 i com a resultat d’un càsting per la Televisió Irlandesa TG4 Video aquí decideix abandonar la seva vida a Catalunya per viatjar a Irlanda a complir el seu somni i poder tenir l’oportunitat d’aprendre d’una forma regular.

Deixa la seva feina com a docent per la Generalitat de Catalunya, per fer una aposta clara en la seva propia formació, anant a viure a Irlanda per formar-se en estudis superiors, becada per la Marie Duffy Foundation, la Coreògrafa de Lord of the Dance.

Supera la prova d’accés, i entra a la Irish World Academy of Music and Dance a l’Universitat de Limerick, per ocupar una de les tres places del Màster en Traditional Irish Dance Performance que cursa amb un èxit excel.lent. El sobresforç que fa per a recuperar i recopliar tot el material possible li passen factura fisicament. Aquest mateix any, queda Tercera en els campionats Mundials de dansa Irlandesa de la WIDA. i se’n fa ressó la premsa i diversos mitjans.

El 2013 decideix tornar a Catalunya per a seguir transmetent i evolucionant la dansa irlandesa i crea el projecte Mediterrania escola de dansa irlandesa, un laboratori de tradició i innovació que integra l’importació de danses de fa més de dos segles amb innovadores coreografies actuals, creades per ella mateixa per a tots els seus alumnes. Apassionada de l’ensenyament i amb el seu bon humor i pedagogia,  transmet el seu amor per la dansa irlandesa.

“La dansa irlandesa és la meva vida. Sempre he estat lluitant per millorar aquesta disciplina. Recordo una nena emocionada d’11 anys mirant Lord of the Dance i Riverdance al menjador de casa.

Jo vull fer això, li vaig dir a la meva mare; el que no m’imaginava, és que un dia seria tercera del Món, i si ho he pogut fer jo, ho pot fer tothom.” – Betlem 

Informació Professional

 • Celtic Rythms -2023- Alemanya, Itàlia
 • Celtic Rythms -2022- Alemanya
 • Celtic flow dancers 2016- 2022 Madrid, Olesa de Montserrat, Tortosa
 • Celtas Cortos, Luar na Lubre -2016- Girona i Manresa
 • Coreografia a Dansa d’Agost, de Ferran Utzet -2016– La Perla 29
 • Paddy Moloney, Carlos Núñez i Luar na lubre-2015- Actuacions al Palau, el Cat etc.
 • Professora oficial en dansa irlandesa – 2014- Primera catalana d’obtenir la
  Titulació oficial especifica per impartir dansa irlandesa.TCRG
 • Worlds & Europeans – 2014 – 5a en els Mundials i 5a als Europeus.
 • Mediterrània Escola de Dansa Irlandesa – 2013 – Fundació de L’Escola de Dansa Irlandesa Mediterrània, professora de l’escola.
 • University of Limerick – 2013 – Master en Dansa Irlandesa, Irish World Academy of Music and Dance
 • Mundials de Dansa Irlandesa ‘World ID Championships’ – 2013 – 3a als Mundials, 6a als Europeans.
 • Generalitat de Catalunya- Departament d’Ensenyament – 2008/2016 – Especialista de música i dansa, Primària
 • Aires celtes/ Maria Singal ID school – 2010/2012 – Fundadora i Professora de l’escola
 • Universitat de Girona – 2008 – Postgrau en Musicoteràpia
 • Conservatori Isaac Albèniz Girona – 2006 – Grau professional de música, piano