Estils de dansa Irlandesa

Benvinguts a l’univers de la dansa irlandesa!

La dansa irlandesa és el nom amb què la dansa irlandesa és coneguda arreu del món. Tot i que els seus orígens són incerts, se sap que va estar influenciat per les diferents danses del continent, especialment la cort francesa del Rei Sol i va néixer en estreta associació amb la música tradicional irlandesa, anglesa i escocesa. A continuació, us mostrem els diferents tipus de dansa irlandesa segons l’àrea geogràfica

 

Aquestes són les diferents formes de dansa tradicional a Irlanda:

Festival Dance

Nadiu d’Irlanda del Nord, és un estil de dansa més baletico. Als anys 50 la Lliga Gaèlica volia estandarditzar la dansa irlandesa i alguns professors no hi estaven d’acord, així és com Patricia Mulholand va decidir preservar aquest estil deixant el CLRG i accentuant totes aquelles característiques que el diferenciarien més de l’estil de dansa irlandesa acordat per la Lliga Gaèlica.

 

Espectacles de dansa irlandesa

Més de 1.500 competicions se celebren anualment en més de 55 països. Aquesta dimensió competitiva és en gran part responsable de l’evolució artística del gènere gràcies a espectacles com Riverdance o Lord of the dance, que arran de la Eurovisió del 92 van fer molt famosa la dansa irlandesa, catapultant-la a tot el món. Actualment es poden trobar aquestes companyies o companyies de dansa en els circuits internacionals de dansa.

 

El Sean Nos

Sean nos, és un ball que es balla amb una sabata diferent de la dansa irlandesa habitual, és un estil dansa que golpeja el terra amb les puntes i els talons amb les cames en paralel encomptes de creuades, es pot ballar ja sigui amb sabata de cuir o amb alguna sabata amb metall a la sola.

Aquest estil és de la zona de Connemara, no hi ha cap prova de que sigui la dansa irlandesa més antiga, sinó un més dels més estils que conformen la varietat de l’illa. Sembla considerablement claqué i molts afirmen que el claqué prové d’aquest estil. Es basa en la improvisació de passos.

 

Ball solo

La variant més coneguda quan ens referim a la dansa irlandesa és la dansa individual, també coneguda com a Irish Step Dance, una pràctica esportiva d’alta competició que aspira al reconeixement olímpic, i que es va fer popular a tot el món a causa de l’èxit mundial dels espectacles Riverdance i Lord of the Dance.

 

Ceilidh

El ball social o ceilidh es balla amb sabata tova i de forma grupal, els ceilidhs es ballen en festes, esdeveniments o al pub però també en competicions d’una manera molt coordinada i estètica.